Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze przepisy to te, które przekazuje się w całej rodzinie. Ten pyszny orzechowiec właśnie do takich należy. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy, chociaż równie dobrze sprawdzi się na świątecznym stole.
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 38
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 39
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2714
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1136
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 38
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 39
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2714
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1136
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie wyrabiaj zbyt długo - składniki muszą się połączyć. Ciasto podziel na 3 części. Przygotuj 3 takie same blachy o rozmiarze ok. 20x28 cm - posmaruj je margaryną i posyp bułką tartą. Upiecz dwa puste spody - część ciasta rozwałkuj i ułóż w blaszce - 20 minut w temp. 170 stopni. Trzecią część ciasta wsadź do lodówki, a gdy puste spody się upieką rozwałkuj je na osobnej blaszce.
Przygotuj orzechy. Masło z miodem rozpuść, dodaj cukier puder i wymieszaj. Wyłącz ogień i dodaj orzechy. Dokładnie wszystko wymieszaj, tak aby orzechy pokryły się glazurą. Orzechy wysyp na spód i wyrównaj. Piecz 30 minut w temp. 165 stopni. Spody wystudź.
Przygotuj krem do przełożenia ciasta. W niedużym garnuszku podgrzej mleko razem ze zmielonymi orzechami. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmij mleko z kuchenki i pozostaw do przestudzenia. W mikserze utrzyj masło z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy, następnie zacznij stopniowo dodawać mleko z orzechami, cały czas miksując krem. Na samym końcu dodaj do kremu pastę waniliową. Wstaw krem na około 30 minut do lodówki, żeby dobrze się schłodził.
Złóż ciasto układając kolejno warstwy: pusty spód, warstwa kremu orzechowego, warstwa powideł, kolejny pusty blat, warstwa kremu, warstwa powideł i na samym wierzchu blat z orzechami. Wierzch ciasta możesz udekorować dodatkową porcją orzechów.