Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oszczędnościowe ciasto z jabłkami: czerstwa chałka zalana masą jajeczno-mleczną zapiekana z jabłkami. Tanio i smacznie.
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3715
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 120
Pyszne spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Proste w prz...
Odsłon: 25
Doskonale przygotowany pieczony kurczak jest prosty w wykonaniu i niezawodny...
Odsłon: 76
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3715
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 120
Pyszne spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Proste w prz...
Odsłon: 25
Doskonale przygotowany pieczony kurczak jest prosty w wykonaniu i niezawodny...
Odsłon: 76
Składniki
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i oprószamy bułką tartą /można użyć wiórek kokosowych/. Czerstwą chałkę kroimy w kostkę i połowę układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę i układamy na chałce. Na wierzchu układamy żurawinę /suszoną lub świeżą/.
Na jabłkach i żurawinach układamy resztę pokrojonej chałki lekko dociskając. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier waniliowy /jeśli ktoś nie lubi sztucznych aromatów może ten składnik pominąć/, olej, sól i wszystko dokładnie mieszamy /możemy lekko zmiksować blenderem/. Przygotowaną mieszanką jajeczno-mleczną polewamy wierzch zapiekanki tak by wierzchnia warstwa chałki była wilgotna. Ponownie lekko dociskamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. "Szarlotkę" możemy podawać na ciepło z porcją lodów.