Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja szarlotka różni się od zwykłej szarlotki tym że dodałam do niej oprócz cynamonu odrobinę rozgrzewającego imbiru oraz rodzynki. Wyszła bardzo smaczna, a jej zapach nosił się po całym mieszkaniu.
miska, nóż, garnek, wałek, ścierka, folia spożywcza, foremka, papier do pieczenia,
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 836
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 114
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 64
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 73
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 836
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 114
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 64
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 73
Składniki
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Wbić jajka, szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 60 minut. W między czasie przygotować jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry lub kostkę. Włożyć do garnka skropić sokiem z cytryny, dodać wodę oraz cukier , cynamon i imbir. Dusić pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając. 1/3 ciasta odciąć i odłożyć z powrotem do lodówki, pozostałe 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę lekko wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia(u mnie foremka silikonowa o średnicy 27 cm.). Wyłożyć mus jabłkowy. Pozostawione ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Paski układać na jabłkach tworząc kratkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 50 minut. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Rada; Jabłka nie mają być całkowicie rozgotowane.
Szarlotka w przekroju.
Szarlotka gotowa do podania.