Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chyba najłatwiejsze ciasto jakie istnieje :) Składa się z kilku składników, ale w smaku jest na prawdę wspaniałe, bardzo pulchniutkie, puszyste, ładnie rośnie w pieczeniu. Ciasto jest z truskawkami, ale spokojnie można zrobić je z innymi owocami, przykryte są one kruszonką. '
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 262
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1398
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6472
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 212
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 262
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1398
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6472
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 212
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-robimy to kilka minut by masa znacznie powiększyła objętość i była puszysta. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ewentualnie ekstrakt cytrynowy. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto wychodzi dość gęste. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, dajemy do niej ciasto, delikatnie wyrównując. Można sobie pomóc nożem. Na ciasto dajemy pokrojone truskawki. Do miseczki dajemy masło, cukier i dodajemy stopniowo mąkę wyrabiając palcami do uzyskania sypkiej konsystencji, kruszonką posypujemy ciasto. Na koniec możemy posypać ciasto cukrem waniliowym. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut-grzanie góra dół bez termoobiegu. Ciasto w pieczeniu pięknie rośnie, jest puszyste, pulchne, bardzo pyszne.