Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienna tarta z jabłkami, najprostsza i najlepsza.....
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 56
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 446
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1484
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 56
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 446
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1484
Składniki
Na stolnicy lub blacie wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko posiekać drobno nożem, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto.
Formę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu, przełożyć do formy, dociskając do brzegów. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
W międzyczasie jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki.
Jabłka ułożyć ciasno na schłodzonym spodzie, posypać cynamonem i cukrem. 50 g masła pokroić w kostkę, rozłożyć na tarcie.
Piec przez około 40 minut. Zostawić do ostygnięcia. Można podawać z bitą śmietaną, gałką lodów lub sosem waniliowym.