Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z kremem z białej czekolady i słodkimi brzoskwiniami:) Polecam :)!!!
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 852
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 94
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 172
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2653
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2231
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 852
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 94
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 172
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2653
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2231
Składniki
*Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Masło pokroić na mniejsze kawałki, a następnie lekko wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i lekko przemieszać. Następnie zrobić mały dołek i wbić w niego jajko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk.
Wyrobione ciasto uformować w kulkę i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki .
Ciasto kilka razy przerobić i jak jest za wilgotne można dodać ok. 1 łyżki mąki. Blat lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na grubość ok. 3 mm. Ciasto wyłożyć na blaszkę do tart wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 oC przez 10-13 minut. Gotowy spód pozostawić do wystygnięcia.
*Krem z białej czekolady: Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i pozostawić na 20 minut. Do namoczonej żelatyny wlać zimną wodę i jeszcze raz wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej 1-2 łyżki wody, by nie zgęstniała. Do ubitej śmietany powoli wmieszać cukier, a następnie wlać rozpuszczoną żelatynę, czekoladę i ponownie wymieszać.
Gotowy krem przełożyć na ciasto.
*Dekoracja: Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić w półksiężyce. Pokrojone brzoskwinie poukładać na kremie.
Tarta jest gotowa:) Smacznego:) !!!