Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i w końcu nadszedł czas na węgierki. U nas już dojrzałe więc...tarta się stała :P
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 54
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 45
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 41
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 54
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 45
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 41
Składniki
Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z zimnym masłem. Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty. Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50 min w 200°C.