Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoskie Tiramisu to deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, na którą nakłada się warstwy kremu z serka mascarpone, a całość posypuje czekoladą lub kakao. Deser podaje się silnie schłodzony zwykle do kawy espresso. Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt, ten jest jednym z nich, i według mnie - jednym z lepszych. Deser ten najlepiej serwować w pucharkach lub jeść łyżką z niewielkiego naczynia, ponieważ jest dość luźny. Bardzo polecam :-)
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 123
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 251
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2382
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 412
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 275
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 123
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 251
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2382
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 412
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 275
Składniki
1. W misce ucieraj przez chwilę żółtka z cukrem i pastą waniliową. 2. Następnie postaw miskę na garnku z gorącą wodą i dalej ucieraj, aż masa stanie się puszysta i zjaśnieje. Odstaw. 3. Dodaj serek i wymieszaj. 4. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. 5. Masę serową wlej powoli do ubitej śmietany ciągle mieszając. 6. Zimną mocną kawę przelej do płaskiej miski i dodaj amaretto. 7. Maczaj w tym biszkopty i układaj jeden obok drugiego na dnie prostokątnej kamionkowej lub szklanej foremki do pieczenia (możesz też przygotować tiramisu w kilku mniejszych naczyniach tak jak ja :-)). 8. Warstwę biszkoptów przykryj śmietanowo-serowym kremem i wyrównaj. 9. Połóż następną warstwę biszkoptów i znów krem - i tak warstwa po warstwie. 10. Na wierzchu musi znaleźć się krem. 11. Tiramisu wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 12. Przed podaniem deser posyp (przez sitko) kakao w proszku. 13. Smacznego.