Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 94
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12046
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1245
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 48
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 52
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1108
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 94
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12046
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1245
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 48
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 52
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1108
Składniki
------- Alternatywne składniki do wersji II - 500 ml śmietana kremówka 30% - 2 opak. śmietan-fix - ok. 4 łyżek cukru pudru / 1 opak. waniliowego ---------- 1) Zaparzyć kawę w małej ilości wody (1 porcja w ¼ szkl) i ostudzić, można dodać odrobinę alkoholu. 2) Sparzyć jajka, białka ubić na sztywno. 3) Z żółtek, cukru pudru i cukru waniliowego przyrządzić puszysty kogel-mogel. 4) Wlać kogel-mogel do serka mascarpone i mieszać (mikserem) do uzyskania gładkiej masy. 5) Białko delikatnie wmieszać do masy serkowej. Dodać kilka łyżeczek alkoholu (olejku) 6) Przed ułożeniem zanurzyć biszkopty (z dwóch stron) na krótką chwilę w zaparzonej kawie. 7) W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów i położyć połowę kremu, obficie posypać kakao. 8) Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę masy serowej i znów posypać kakao. 9) W pucharkach/kieliszkach najpierw krem, posypać kakao, potem biszkopty i tak kilka warstw. 10) Wierzch posypać kakao lub gorzką czekoladą. W II wersji całość można udekorować bitą śmietaną. 11) Przed podaniem chłodzić, co najmniej 2 godziny.