Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki tort czekoladowo-miętowy. Znika w oka mgnieniu. :)
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 839
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 116
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 64
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 75
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 839
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 116
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 64
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 75
Składniki
Śmietanę podgrzać, a następnie dodać czekoladki miętowe i wymieszać, aż się rozpuszczą. Śmietanę ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło zmiksować na puch razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy. Dodać mleko i kuwerturę. Przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i piec 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
Listki mięty posiekać. Śmietanęubić na sztywno, dodać usztywniacz i cukier waniliowy. Delikatnie połączyć z miętą i kuwerturą. Krem wyłożyć na dolny placek, przykryć górnym plackiem.
Śmietanę ubić na sztywno. Ozdobić tort kleksami i wysmarować boki. Posypać czekoladą i udekorować listkami mięty.