Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort biszkoptowy z owocami"
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1473
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5094
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4924
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1473
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5094
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4924
Składniki
Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukru, a potem po jednym żółtku. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę wsypujemy porcjami do jajek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30 minut w 170oC. Studzimy i kroimy na dwa krążki.
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i zagęszczacze, miksujemy. Do serka mascarpone dodajemy porcjami ubitą kremówkę i mieszamy łyżką. Brzoskwinie osączamy z syropu.
Pierwszy biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń, smarujemy 1/3 kremu, posypujemy osączonymi, pokrojonymi brzoskwiniami z jednej puszki. Przykrywamy połową pozostałego kremu, na który kładziemy drugi biszkopt. Nasączamy go syropem. Tort dekorujemy resztą kremu i brzoskwiń.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 308 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia