Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto ucierane zawsze się udaje. Jest wilgotne, puszyste i pysznie smakuje ze wszystkimi owocami. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem jabłek i prażonego kokosu, którego aromat roznosił się po całej kuchni. Połączenie okazało się wyjątkowo udane - serdecznie polecam.
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 57
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 55
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 53
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 57
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 55
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 53
Składniki
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier oraz sól i ponownie ucieramy. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dodajemy po jednym jajku, za każdym razem chwilę ucierając. Następnie porcjami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i budyniem, miksując do połączenia składników.
Ciasto rozprowadzamy w formie 35x20 cm (może być trochę mniejsza- ciasto będzie wyższe) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w "ósemki" (każde jabłko kroimy na ćwiartki, w potem każdą ćwiartkę jeszcze na pół). Pokrojone owoce mieszamy z cynamonem i układamy na cieście.
Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 40 minut.
W tym czasie na patelni umieszczamy masło, cukier i kokos. Podprażamy składniki aż kokos lekko zbrązowieje. Na cieście rozprowadzamy ciepły krokant kokosowy i pozostawiamy do przestudzenia.