Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie witam i zapraszam na urocze baranki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Są bardzo smaczne, puszyste i delikatne, a jeżeli podczas wypieku pomogą nam dzieciątka to przy okazji będą się świetnie bawić lepiąc baranki.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 116
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 592
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 798
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6289
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 102
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 116
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 592
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 798
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6289
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 102
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, letnie mleko oraz szklankę mąki, mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach: Ciasto możemy przygotować robotem, mikserem lub ręcznie. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam, gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam, żeby tłuszcz połączył się z ciastem. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut. Ciasto jest dość luźne więc, wyrabiam je delikatnie, podsypując od czasu do czasu mąką. Wyrobione ciasto przekłam do miski, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie kruszonki: W tym czasie gdy wyrasta ciasto, przygotuję kruszonkę. Do miski przekładam wszystkie składniki na kruszonkę i łączę je palcami, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Przygotowanie baranków: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, zagniatam i dzielę na dwie części, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut, żeby odpoczęło. Następnie z ciasta formuję wałek i dzielę na mniejsze kawałki. Z większego kawałka ciasta formuję brzuszek baranka, a z mniejszych kawałków nóżki, główkę i uszko. Z rodzynek robię oczka. Baranki formuję od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do żółtka dodaję mleko i mieszam. Baranki na blasze delikatnie spłaszczam dłońmi, maluję żółtkiem z mlekiem i posypuję obficie brzuszek kruszonką, delikatnie ją wciskając w ciasto. Blachę z barankami nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut, żeby podrosły.
Pieczenie: Blachę wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 18 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone baranki wyjmuję od razu z piekarnika, zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia. Baranki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa