Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te nieduże cudeńka cieszą oczy i zaspakajają potrzebę czegoś słodkiego.
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 190
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 1696
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 190
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 1696
Składniki
Mąkę wmieszać z cynamonem, migdałami i skórką cytrynową. Ubić masło z cukrem na puszystą masę potem stopniowo dodawać pojedynczo żółtka jaj . Gdy masa jest ubita, porcjami dodawać mąkę z dodatkami. Zagnieść jednolite ciasto i ostawić do schłodzenia w lodówce na 20-30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 C . Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i foremką wycinać dwie części na każde ciastko - w jednej wyciąć środek mniejszą foremką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec 10-12 minut aż brzegi ciastek zaczną się delikatnie rumienić. Wystudzić.
Spody, czyli pełne ciasteczka smarować konfiturą i przykryć ciasteczkiem z dziurką. Można jeść od razu, ale najlepsze są następnego dnia, kiedy złapią wilgoć od konfitury.