Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza tradycyjne baba wielkanocna pachnąca drożdżami :)
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4324
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 9
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 367
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 33
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4324
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 9
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 367
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 33
Składniki
1. z połowy mleka , jednej łyżki cukru i drożdży przygotowuję zaczyn, w kubeczku powinien postać w cieple 10 minut powinny, drożdże rosnąc :) 2. do miski wsypuję mąkę i cukier, wlewam zaczyn mieszam łyżka, dodaję pozostałe mleko , jajka i tłuszcz. Mieszam, a potem wyrabiam ręka kilka minut tak aby wtloczyć do ciasta powietrze, Dodaj skórkę z cytryny i rodzynki wyrabiam jeszcze trochę. Zostawiam teraz przykrywając ściereczką do wyrośnięcia ok 30 minut. Powinno podrosnąć ok. 1/2
3. Przekładam do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułka formy na babkę. Zostawiam jeszcze do wyrośnięcia kolejne 15 minut i do pieca na ok 45 minut na 190 stopnia. 4. Po wyjęciu z pieca baba stygnie w formie. Potem wyjmuję z formy i obracam i polewam trochę lukrem cytrynowym 5. Taka babka jest pulchna, pachnąca i pyszna!