Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 58
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 58
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 59
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 58
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 58
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 59
Składniki
Mleko (całość) należy podgrzać. Następnie rozpuścić w nim cukier, sól i drożdże. W miedzy czasie masło rozpuścić. Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać 2 łyżki masła i jaja. Wymieszać drewniana szpatułką. Dosypywać przesiana mąkę. Nie wsypuj od razu wszystkiego. Gdy ciasto jest rzadsze, lepiej wyrasta i jest miększe. Ciasto należy wyrobić a w czasie wyrabiania dodać powoli resztę roztopionego masła. Odstawić na 40-50 minut aby urosło. Uformować podłużny placek, który trzeba zwinąć w rulon a potem wokół własnej osi.
Wyłóż na papier do pieczenia. W środek włóż foremki silikonowe, aby zapobiec zrośnięciu. Tak przygotowany odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Boki zabezpieczyć formą od tortownicy o średnicy 26 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*. Po włożeniu ciasta temp. zmniejszyć do 160* Piec 40 minut. Ja zmieniałam co 10 minut grzanie od dołu i grzanie z termoobiegiem. Z doświadczenia wiem, ze drożdżowe pieczone tylko na termoobiegu bardzo wysychają.