Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wyśmienita rolada kakaowa"
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1450
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5066
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4899
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 179
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1450
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5066
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4899
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 179
Składniki
Przesiane obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na nią ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 10-12 min w temp. 180°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Obranego banana rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny. Dodaj do niego jogurt oraz cukier, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzoną żelatynę, szybko zmiksuj, by nie było grudek.
Na koniec dodaj ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Krem wstaw do lodówki, aby lekko stężał.
Kilka łyżek kremu odłóż do dekoracji. Ostudzoną roladę rozwiń, posmaruj pozostałym kremem, delikatnie zwiń. Odłożonym kremem posmaruj wierzch i boki rolady. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem roladę oprósz cukrem pudrem. Udekoruj pozostałą ubitą śmietanką, bananem pokrojonym w plasterki oraz startą czekoladą.
40 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie