Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, które prezentuje się wyśmienicie !
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 73
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 113
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 139
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 77
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 837
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 73
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 113
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 139
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 77
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 837
Składniki
Całe jajka miksujemy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Odciskamy porządnie szpinak ( mrożony rozdrobniony ) i dodajemy do masy która powstała nam z jajek, cukru, mąki i oleju. Wstawiamy na 1 godzinę do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno urosnąć na tyle żeby wierzch ciasta był lekko szpiczasty i pęknięty na środku. Po tej godzinie gdy będą takie efekty wyjmujemy ciasto i czekamy aż ostygnie.
Gdy już ciasto jest zimne ten pęknięty wierzch odkrajamy po całej długości ciasta, a resztę wypieku trzeba przekroić na pół. Do oddzielnej miski wlewamy szklankę mleka i wsypujemy krem ( ja zazwyczaj kupuje krem śmietankowy z firmy Cykoria bo najbardziej mi on smakuje i polecam ) . Miksujemy aż konsystencja będzie sztywna. Musimy również przygotować sobie z tego wierzchu ciasta posypkę. Trzeba rozdrobnić palcami to ciasta na tyle żebyśmy mogli posypać.
Następnie zaczynamy przekładać warstwy. Ja na sam spód warstwy daje najpierw dżem porzeczkowy a następnie dopiero krem. Drugi krążek również kładziemy i powtarzamy czynność. Krem rozkładamy tak aby nam został na samą górę ciasta. Gdy juz rozłożymy ostatnią warstwę kremu to posypujemy rozgniecionym ciastem. Ja w sezonie letnim dekoruje ciasto owocami typu : truskawka, granat malina a w zimę pokrojoną w kostkę czerwona galaretką. Polecam :) Smacznego !!!