Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dymfoki to regionalna odmiana pieczonek/duszonek znana na ziemi cieszyńskiej. W oryginale oczywiście robiona w żeliwnym kociołku na ognisku, bez dodatku pieczarek i fasolki (to taka moja "fanaberia").
Pieczone ziemniaki z grilla w tym przepisie połączone są z pysznym masłem czo...
Odsłon: 36259
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 512
Karkówka po kowbojsku to szybki i prosty w przygotowaniu wariant mięsa na gri...
Odsłon: 6776
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3828
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 130
Pieczone ziemniaki z grilla w tym przepisie połączone są z pysznym masłem czo...
Odsłon: 36259
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 512
Karkówka po kowbojsku to szybki i prosty w przygotowaniu wariant mięsa na gri...
Odsłon: 6776
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3828
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 130
Składniki
Kapustę siekamy, cebulę, kiełbasę i pieczarki kroimy w półplasterki, marchewkę w plasterki. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, boczek w paseczki. Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki.
Naczynie żaroodporne (lub spory garnek nadający się do piekarnika) smarujemy lekko olejem, na dno układamy połowę całych liści kapusty. Pierwszą warstwą jaką układamy jest trzecia część ziemniaków, posypujemy je solą (ostrożnie - pozostałe przyprawy już są słone), pieprzem, przyprawą do ziemniaków i vegetą. Wykładamy po połowie kapusty, cebuli, pieczarek, fasolki, kiełbasy i boczku. Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, posypujemy przyprawami i wykładamy resztę składników w tej samej kolejności. Ostatnia warstwę ziemniaków również posypujemy przyprawami a na wierzch wykładamy równomiernie po "kupce" smalcu. Całość przykrywami liśćmi kapusty i szczelnie przykrywamy folią aluminiową, lub pokrywką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i uzbrajamy się w cierpliwość... Po trzech godzinach dymfoki są gotowe do podania :)