Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżem gruszkowy z sezamem"
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1461
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5080
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4911
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1461
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5080
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4911
Składniki
Rozgrzej mocno patelnię. Wsyp ziarenka sezamu. Mieszaj, aż lekko się zrumienią. Wtedy przesyp je na talerzyk i odstaw do wystudzenia.
W tym czasie gruszki umyj, osusz, obierz ze skórki. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w drobną kostkę. Od razu skrop go sokiem z cytryny. Przełóż do garnka i zasyp cukrem. Stale mieszając, doprowadź do wrzenia. Usuń pianę, która powstanie na powierzchni masy owocowej. Dodaj ziarenka sezamu i gotuj jeszcze 3–4 minuty. Ciągle mieszaj, aby masa owocowa nie przywarła do dna garnka.
Pod koniec gotowania wlej nalewkę (ew. wódkę). Gorącą masę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Słoiki postaw do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia.Źródło: Tina