Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowany boczek na warzywach"
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 24
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 49
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 24
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 49
Składniki
Marchewki umyj, obierz i pokrój w ukośne plasterki. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Następnie zeszklij na łyżce oliwy. Seler naciowy i por oczyść i pokrój w 2-centymetrowe słupki. W rondelku, na małym ogniu, roztop masło.
Włóż warzywa i przesmaż je, cały czas mieszając. Dodaj cebulę i wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Wyłóż warzywa i rozprowadź po dnie. Na wierzch ułóż wcześniej przygotowaną roladę (przepis poniżej).
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180° C przez 20 minut.
kroki do... przygotowania rolady
Boczek posyp solą i pieprzem. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i włóż do lodówki na całą noc. Gotowy, zamarynowany w ten sposób boczek rozetnij wzdłuż, ale nie do końca, tak żeby powstał jeden długi i płaski płat mięsa.
Rozcięte miejsce przypraw solą i kolorowym pieprzem. Ułóż na nim drobno posiekane zioła i posyp rozkruszonym kozim serem. Mięso zawiń i ciasno zwiąż sznurkiem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż roladę z każdej strony na złoty kolor. Wystudź.
Wystudzoną roladę dokładnie zawiń w folię spożywczą. Następnie włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180° C przez godzinę. Wyjmij, ostudź i zdejmij folię.Źródło: Na żywo