Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawię dziś podstawową wersję włoskich kluseczek zwanych gnocchi. Są to kluseczki ziemniaczane, a we Włoszech jest tyle ich niemalże rodzajów, ile domów. Cechą charakterystyczną są rowki wygniatane na kluseczkach przy pomocy widelca. Ich istnienie to nie tylko ozdoba. Dzięki nim lepiej ma się ich trzymać sos, z którym najczęściej serwowane są te tradycyjne włoskie kluseczki. Gnocchi podajemy z różnymi sosami np bolońskim czy tradycyjnym pomidorowym albo z pesto, ale także do mięs i sosów mięsnych. Dziś podaje przepis na wersje podstawową gnocchi, ale można je też przyrządzać z różnymi dodatkami jak szpinak, ser, dynia itd
Pieczone ziemniaki z grilla w tym przepisie połączone są z pysznym masłem czo...
Odsłon: 36255
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 511
Karkówka po kowbojsku to szybki i prosty w przygotowaniu wariant mięsa na gri...
Odsłon: 6771
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3809
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 126
Pieczone ziemniaki z grilla w tym przepisie połączone są z pysznym masłem czo...
Odsłon: 36255
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 511
Karkówka po kowbojsku to szybki i prosty w przygotowaniu wariant mięsa na gri...
Odsłon: 6771
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3809
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 126
Składniki
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie dokładnie zgniatamy łyżką do puree. Studzimy Po wystudzeniu dodajemy do ziemniaków mąkę, żółtko i ewentualnie lekko dosalamy. Wyrabiamy na gładką masę Stolnicę oprószamy mąką i odrywamy kawałek ciasta. Formujemy z niego wałeczek, który tniemy na ok 1,5 cm kawałeczki. Ręcznie nadajemy im lekko owalny kształt, a na każdej kluseczce wypukłą stroną widelca wyciskamy rowki Kluseczki gotujemy w dużej ilości wody ok 2 - 3 minuty od ponownego zagotowania się klusek i wypłynięcia na powierzchnię Podajemy z ulubionymi sosami: mięsnymi, pomidorowym. Kluseczki smakują też na słodko np polane masłem i posypane cukrem kryształem