Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Węgierski gulasz- pörkölt to mięso z cebulą, papryką, boczkiem, marchewką, pomidorami i dużą ilością przypraw. Początkowo było to danie pasterzy, stąd jego nazwa. Potem stało się narodowym specjałem Węgrów podawanym głównie na weselach. Dzisiaj znany jest na całym świecie. To bardzo smacznie przyrządzone mięso uwielbiane szczególnie przez amatorów jednogarnkowych, pikantnych dań. Można gulasz podawać z pieczywem, ziemniakami kluskami, a najsmaczniejszy jest serwowany z plackami ziemniaczanymi.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 111
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 239
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2292
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 402
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 272
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 111
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 239
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2292
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 402
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 272
Składniki
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.
Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i papryki- czerwoną oraz chilli, rozdrobnione. W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.
Teraz wlewamy bulion lub wodę, maggi, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości. Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz. Pyszne danie węgierskie gotowe!