Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Hinduskie samosy z kurczakiem curry"
Pieczone ziemniaki z grilla w tym przepisie połączone są z pysznym masłem czo...
Odsłon: 36239
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 509
Karkówka po kowbojsku to szybki i prosty w przygotowaniu wariant mięsa na gri...
Odsłon: 6766
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3773
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 125
Pieczone ziemniaki z grilla w tym przepisie połączone są z pysznym masłem czo...
Odsłon: 36239
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 509
Karkówka po kowbojsku to szybki i prosty w przygotowaniu wariant mięsa na gri...
Odsłon: 6766
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3773
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 125
Składniki
W misce wymieszaj mąkę z solą i masłem tak, by powstała kruszonka. Wlewając 150 ml zimnej wody, wyrabiaj ciasto. Zagniataj je energicznie przez 5 min, aż będzie gładkie i miękkie, lecz nie będzie kleiło się do rąk. Z ciasta ulep kulę, skrop odrobiną wody, przykryj wilgotną ściereczką.
Kurczaka opłucz, drobno posiekaj, posyp curry. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj mięso. Gdy się zrumieni, wsyp groszek i posiekane orzeszki. Przypraw pieprzem i imbirem. Wlej śmietanę. Duś, mieszając ok. 5 min, aby masa zgęstniała. Wystudź.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na placek o gr. 5 mm. Zdejmij go, a na stolnicy rozłóż listki ziół. Połóż na nich placek i rozwałkuj do 3 mm (tak, by zioła wprasowały się w ciasto).
Wytnij krążki, rozłóż na nich farsz i zlep pierogi. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż porcjami samosy (tyle, ile zmieści się na powierzchni w jednej warstwie) przez 10 min, przewracając często, aż obie strony będą złociste. Wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.Źródło: Tina