Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Hiszpańskie gazpacho"
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 23
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2687
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1128
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 23
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2687
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1128
Składniki
Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Jednego pomidora pokrój w kostkę. Pozostałe rozdrobnij.
Strąki kolorowych papryk umyj, przekrój na połówki, usuń nasiona. Miąższ drobniutko poszatkuj, dodaj do pokrojonego w kostkę pomidora. Dodaj opłukany, obrany i posiekany w kosteczkę ogórek (odrzuć pesteczki).
Obrane cebule opłucz, poszatkuj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Z chleba razowego odkrój skórki, miąższ pokrusz.
Do wysokiego naczynia wlej wodę mineralną, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj rozdrobniony miąższ pomidorów oraz pokruszony chleb. Całość zmiksuj na gładki krem. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Do zimnego gazpacho wrzuć posiekane papryki i ogórek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj razem z grzankami i bazylią.
Czas ok. 25 min; porcja – 270 kcal, cena 2,10 zł, 6 porcji.
Grzanki będą smaczniej sze, jeśli po opieczeniu gorące kromki pieczywa tostowego natrzesz ząbkami czosnku i dopiero pokroisz. Jeśli zaś używasz kupnych grzanek, polej je rozpuszczonym masełkiem czosnkowym.Źródło: Świat kobiety