Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk w wersji słodko-ostrej"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 856
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 105
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 181
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 856
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 105
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 181
Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym 1,5 godz. pieczenia). 1 porcja: 320 kcal. Cena porcji: 3,75 zł
Przygotuj farsz: kajzerkę potnij w kosteczkę. Pistacje grubo posiekaj. Suszone morele potnij w paseczki. Jabłka obierz, pokrój na cienkie cząstki, usuń środki z pestkami, a miąższ potnij na niewielkie kawałki.
Cebulę obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzane masło, usmaż na szklisto. Dołóż bułkę i jabłka. Dodaj rodzynki, żurawinę oraz morele i pistacje. Dobrze wymieszaj. Farsz przypraw na pikantnie solą, świeżo mielonym pieprzem oraz mielonymi goździkami. Możesz dodać też chili.
Filet opłucz, wytrzyj do sucha. Rozetnij na duży płat, dobrze go rozbij. Posyp solą oraz pieprzem. Na mięsie równomiernie rozłóż przygotowane nadzienie. Ciasno zwiń.
Roladę obwiąż bawełnianą nitką. Przełóż do brytfanki. Pieczeń podlej sokiem jabłkowym wymieszanym ze śmietaną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.
Piecz przez 1 godzinę i 30 minut. W czasie pieczenia roladę polewaj sosem. Gotową pieczeń pokrój. Ułóż na półmisku przykrytym listkami sałat.Źródło: Tina