Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jesienne szaszłyki drobiowe z kukurydzą"
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1748
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 53
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4717
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1748
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 53
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4717
Składniki
Kukurydzę wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj bez soli 15-20 minut. Wyjmij, osącz, ostudź, a potem pokrój w grubsze plastry.
Pierś kurczaka oczyść, opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na kawałki. Paprykę umyj, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój na kawałki.
Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Nadziewaj na nie pokrojoną w krążki kukurydzę, kawałki kurczaka i papryki. Szaszłyki oprósz solą oraz pieprzem. Obsmaż na patelni na 2 łyżkach oleju. Przełóż na ruszt i opiekaj 5-8 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.
Pomidory sparz, obierz. Miąższ posiekaj. Wymieszaj z poszatkowaną cebulką. Dopraw sokiem z limonki, olejem, solą, pieprzem i cukrem. Jogurt połącz ze śmietaną. Dodaj posiekane zioła, posól. Szaszłyki podawaj z sosami.
Nie dodawaj soli do wody, w której gotujesz kolby kukurydzy. Sprawi ona bowiem, że ziarna będą twarde. Kukurydzę należy solić dopiero po wyjęciu z garnka. Do wody warto natomiast wsypać cukier (łyżeczka na litra wody), który wydobędzie smak przyrządzanego warzywa.
Czas ok. 45 min; porcja – 370 kcal, cena 4,20 zł.Źródło: Świat kobiety