Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej, niestety trochę zapomnianym w dzisiejszych czasach. Dlatego proponuję prosty przepis na to pyszne mięso, który jest idealny zarówno na wystawna przyjęcia jak i niedzielny obiad w gronie rodziny.
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 93
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 209
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 4710
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 82
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 93
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 209
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 4710
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 82
Składniki
Kaczkę umyć, natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony i w środku. Na wierzch i do środka położyć czosnek pokrojony w plasterki. Zostawić, najlepiej na noc w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, w lodówce, żeby mięso nabrało aromatu. Nie dodawać tłuszczu - kaczka jest tłusta i w trakcie pieczenia mięso wypuści własny tłuszcz.
Wstawić mięso do nagrzanego piekarnika (ok. 160 stopni) i piec co najmniej 2 godziny. Ja podałam mięso z kluseczkami, ale do kaczki świetnie pasuje np. kasza. Dobrze smakuje z sałatką z białej kapusty lub buraczkami. Smacznego!