Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka z groszkiem"
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 106
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1750
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 58
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4763
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 106
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1750
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 58
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4763
Składniki
ok. 55 minut
Groszek opłukać, osączyć na sitku. Dymki oczyścić, cebulki pokroić na połówki, a szczypiorek grubo posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
W garnku rozgrzać 4 dag masła, zeszklić na nim czosnek. Wrzucić cebulki dymek, groszek i listki laurowe. Gałązki ziół związać w pęczek, dodać do groszku. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 20 minut.
Udka kaczki obrać ze skóry, usunąć kości. Mięso rozdrobnić i podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Z garnka z miękkim groszkiem usunąć listki laurowe i pęczek ziół. Odłożyć 1/3 groszku. Resztę zmiksować z 5 dag masła na purée i przyprawić do smaku.
Odłożony groszek krótko podsmażyć na pozostałym maśle. Na talerze wyłożyć porcje kaczki oraz purée z groszku, formując owalne wieżyczki. Wierzch posypać podsmażonym groszkiem i szczypiorkiem z dymek.Źródło: Życie na gorąco