Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doprawione jak falafle.
Odsłon: 197
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 378
Doprawione jak falafle.
Odsłon: 197
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 378
Składniki
Kaczkę natarłam obficie przyprawami, wypchałam jabłkami pozbawionymi gniazd nasiennych. I schowałam na noc do lodówki. Mięso będzie równomiernie słone. Jeśli nie mamy czasu można pominąć ten krok.
Na dnie "gąski" ułożyłam warstwę jabłek, na niej położyłam kaczkę i obłożyłam ją jeszcze jabłkami. i Jeszcze ziele i liście. Dla pewności otwory można spiąć wykałaczkami. Można też piec w rękawie.
Kaczka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo efektowna na Świątecznym stole. Trzeba zarezerwować odpowiednia ilość czasu na pieczenie, by mięso odchodziło, a kości z łatwością dało się oddzielać. Minimum pieczenia to 3 godziny, pół godziny w 180 stopniach a reszta czasu w 160. Nie ma nic gorszego jak niedopieczona kaczka. Można czas przedłużyć nawet o pół godziny, nic się nie stanie w rękawie czy też gąsce.
Mi najbardziej smakuje pierś kaczki. Smacznego :)