Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczna zapiekanka z kalafiora. Dodatek sera feta nadaje daniu wyrazisty smak.
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 5046
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 193
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 140
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1806
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 5046
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 193
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 140
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1806
Składniki
Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3-5 min i odcedzamy. W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się stopi wsypujemy mąkę i mieszając zasmażamy /pilnujemy by zasmażka nie zrumieniła się/. Ciągle mieszając dodajemy małymi porcjami mleko. Mieszamy energicznie by nie powstały grudki. Podgrzewamy do czasu aż sos zgęstnieje. Następnie ciągle mieszając wlewamy bulion. Dodajemy słodką paprykę, czosnek granulowany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzewamy. W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora, posypujemy rozkruszonym serem feta i zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.