Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w smaku, sos gęsty, lekko pikantny, mięso kruchutkie i soczyste. Polecamy!
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 32
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1843
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1766
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 32
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1843
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1766
Składniki
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety z karkówki obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany smalec. Obsmażamy na rumiano z obu stron. Odkładamy na bok.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy na szklisto cebulę, lekko ją solimy. Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy je do odparowania wody. Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek posiekany lub pokrojony w plasterki. Chwilę całość dusimy. Kładziemy na warzywach kotlety z karkówki.
W misce łączymy wodę z ketchupem, musztardą , koncentratem pomidorowym i przyprawami. Sos mieszamy do połączenia składników i wlewamy na patelnię.
Przykrywamy patelnię pokrywą. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień tak, aby sos lekko bulgotał. Dusimy karkówkę do miękkości, około 1,5 godziny. Na koniec przyprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem.
Karkówka po cygańsku gotowa!