Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiamy dania jednogarnkowe. Tym razem będzie to danie „jednopieczeniowe”, ponieważ wszystkie składniki potrawy lądują w jednym naczyniu i pieką się razem. W efekcie otrzymasz aromatyczne ziemniaki oraz miękkie, soczyste mięso. Dodatek cebulki jeszcze bardziej podkręci smak. Do upieczenia karkówki użyj naczynia żaroodpornego lub brytfanki wyłożonej folią aluminiową. Sprawdzi się także tradycyjny prodiż, marokański tagine lub kociołek zawieszony nad ogniskiem – wtedy już nie musisz używać folii.
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3132
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 270
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1411
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6476
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 222
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3132
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 270
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1411
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6476
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 222
Składniki
W miseczce wymieszaj słodką paprykę, zioła, pieprz ziołowy i czarny. Wlej około 3-4 łyżki oleju i wymieszaj. Następnie dodaj sos sojowy, musztardę, miód i 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Karkówkę umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i posól we wszystkich stron. Polej powstałą marynatą mięso, wymieszaj, lekko natrzyj i wstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Ziemniaki obierz, pokrój na 3-4 części i ugotuj w osolone wodzie na półtwardo. Odlej wodę i odstaw. Wymieszaj 2-3 łyżki oleju lub płynnego masła z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, polej ziemniaki i wymieszaj.
Brytfankę (ok. 20 x 30 cm) wyłóż folią aluminiową tak, aby jej boki wystawały ponad krawędzie naczynia, a po złożeniu arkusze folii nachodziły na siebie. Obierz i pokrój w plasterki cebule. Do brytfanki wyłóż ziemniaki, na nie ułóż porcje marynowanego mięsa, a na wierzch krążki cebuli. Złóż fragmenty folii do środka i włóż brytfankę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 60 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij, rozchyl boki folii i piecz danie odkryte jeszcze przez 10-15 minut, by mięso i ziemniaki nabrały chrupkości.