Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka marynowana w zalewie a potem pieczona w piekarniku to smaczne mięsko zarówno na ciepło jak i na zimno:)
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 23
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2687
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1128
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 23
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2687
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1128
Składniki
Z podanej porcji wody do garnka wlewamy 1 szklankę i dodajemy czosnek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i kolendrę zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 2-3 min. Do pozostałej wody /9 szklanek/ dodajemy sól zwykłą i sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Wlewamy gorącą zalewę i odstawiamy do wystygnięcia. Karkówkę myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu, zalewamy przygotowaną zalewą /mięso nie powinno wystawać ponad poziom zalewy/ i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie mięso wyjmujemy i osuszamy a następnie nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej i czosnku granulowanego. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy pokrojonymi w kostkę warzywami.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 2,5 godz. Jeśli podajemy karkówkę na ciepło warzywa z powstałym wywarem możemy zmiksować /i ewentualnie doprawić/ i w ten sposób otrzymamy pyszny sos do np. ziemniaków.