Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eksperyment z kluskami śląskimi udany. Postanowiłam je przygotować z puree dyniowym. Kluski wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i pulchne . Polecam
praska lub tłuczek, miska, garnek, łyżka, nóż,
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 20
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 86
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 197
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 20
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 86
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 197
Składniki
Ziemniaki po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie przecisnąć do miski przez praskę. Dodać puree dyniowe , wymieszać. Wyrównać podzielić na 4 części jedną wyjąc na pozostałą masę , a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko oraz soli do smaku i ponownie wymieszać. Z masy formować kluski w kształcie kopytek lub po prostu okrągłe z dziurką. Kluski wkładać do osolonej , gotującej się wody i gotować od momentu wypłynięcia nad powierzchnię wody około 5 - 7 minut. Podawać do drugiego dania. Smacznego. Link do mojego przepisu na puree dyniowe; https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-puree-z-pieczonej-dyni,1991991,bozena1960.html Rada; Gdyby ciasto było zbyt luźne nie bójcie się dodać do ciasta odrobiny mąki ziemniaczanej.
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki połączyć z puree dyniowym.
Przygotowanie klusek na dwa sposoby okrągłe z dziurką lub w kształcie kopytek.
Kluski gotowe do podania.