Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jezioro Czorsztyńskie i miasto Czorsztyn położone są blisko gór i granicy słowackiej. Kociołek czorsztyński jest więc bardzo prostym, wiejskim daniem przyrządzonym z dóbr powszechnych w tamtych rejonach. Nie może więc zabraknąć kapusty i ziemniaków, a także ziół i nuty kwaśnej śmietany. Choć z pewnością jest to danie niskobudżetowe, to nie można odmówić mu wyjątkowego smaku i aromatu. Kolejną zaletą tej potrawy jest, że można ją przygotować z wyprzedzeniem i podgrzewać w kolejnych dniach. Dzięki temu stanowi idealny obiad dla osób zapracowanych.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 127
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 263
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2466
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 421
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 278
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 127
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 263
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2466
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 421
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 278
Składniki
Z kapusty usuń zewnętrzne liście oraz rdzeń. Połowę z niej drobno poszatkuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
W dużym, żeliwnym garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę przez kilka minut, a następnie dodaj kapustę. Dopraw kminkiem i papryką. Całość duś przez ok. 10 minut, a następnie dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Trzymaj wszystko na ogniu przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj kociołek czorsztyński do miękkości warzyw przez 10-15 minut. Dodaj musztardę i dopraw danie solą oraz pieprzem.
Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj śmietanę. Danie podawaj na ciepło, udekorowane listkami natki pietruszki.