Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 262
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1399
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6473
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 212
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 262
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1399
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6473
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 212
Składniki
Ziemniaki z jajkiem bardzo dokładnie rozgnieść widelcem (lub przy pomocy maszynki do wyciskania) na gładką masę. Następnie dosypywać mąkę po pół szklanki mieszając najpierw widelcem, a potem zagniatając ręką. Cały czas podsypywać mąkę w razie potrzeby. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej utworzyć rulon o średnicy ok.1,5cm, spłaszczyć palcami i wykrajać pod kątem kopytka o szerokości ok. 1cm.
Zagotować około 3l wody wraz z solą i odrobiną oleju. Do gotującej się wody wrzucić kopytka, pilnując by się nie sklejały i zamieszać. Po wypłynięciu kopytek gotować je około 3-5min.,sprawdzając na talerzu, czy są ugotowane w środku. Odcedzić natychmiast po ugotowaniu i podawać klasycznie np. z cebulką i skwarkami lub w wersji na słodko.