Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcia robił najlepsze mielone, a wujek wyborne zrazy. Dzięki temu przepisowi na kotlety rodzinne twoje dzieci będą kojarzyły to danie z pysznym smakiem dzieciństwa i staniesz się dla nich wspaniałym autorytetem kulinarnym. Sekret tych wyśmienitych kotletów tkwi w ich soczystości i połączeniu różnych tekstur. Na plastrach schabu wystarczy ułożyć plasterki cebuli, pomidora, posypać startym serem i zapiec – proste, szybkie, smaczne i ponadczasowe!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 600
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 48
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 49
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 363
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 600
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 48
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 49
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 363
Składniki
Schab umyj, osusz, podziel na plastry (ok. 1,5 cm) i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa z obydwu stron. Jeśli chcesz uzyskać delikatniejszą wersję dania, użyj piersi z kurczaka lub indyka. Czosnek obierz i drobno posiekaj, po czym utrzyj w moździerzu lub nożem z solą, suszonymi ziołami włoskimi i czarnym pieprzem. Powstałą mieszanką natrzyj mięso z obydwu stron i odstaw na 30 minut do zamarynowania.
W tym czasie przygotuj warzywa. Obraną cebulę pokrój w cienkie pierścienie, a jeśli ma zbyt mocny smak – przelej ją wrzątkiem. Pomidory pokrój w plasterki. Wybierz pomidory śliwkowe lub inne, mniejsze pomidory, które mają zwarty miąższ. Przed pokrojeniem możesz je sparzyć i obrać ze skórki.
Zamarynowane kotlety usmaż na gorącym tłuszczu z obydwu stron, aby pojawiła się skórka i mięso się zarumieniło. Dzięki temu uzyskasz fantastyczną, soczystą i miękką strukturę dania. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż obsmażone kotlety, posmaruj je odrobiną majonezu, dodatkowo posyp suszonymi ziołami, ułóż plasterki cebuli i pomidorów. Naczynie przykryj pokrywą i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 10-15 minut, po czym wyjmij, posyp startym serem i ponownie wstaw na kolejne 10-15 minut.
Upieczone kotlety rodzinne wyjmij z piekarnika i od razu przekładaj na talerze. Świetnie smakują z klasycznymi dodatkami – tłuczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem i ulubionym zestawem świeżych warzyw.