Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję danie z ryżu ale trochę inaczej. Odchodzę od tradycyjnie podanego ryżu i proponuję inną formułe ale również smaczną lub smaczniejszą.
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1748
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 58
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4746
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1748
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 58
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4746
Składniki
Zaczynamy od ugotowania ryżu wg podanego przepisu. Jak ugotujemy wykładamy ryż na talerz solimy, pieprzymy i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy dodać również inne ulubione dodatki.
Następnie zalewamy gorącą wodą nasiona i grzyby. Za 5-10 minut wyjmujemy grzyby i kroimy w cieniutkie kawałki nasiona zostawiamy aby wciągnęły wodę i zrobiła się galareta.
Paprykę i suszone pomidory kroimy na małe kosteczki.
Jak ryż przestygnie to dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Po wymieszaniu, bierzemy 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 0,5 szklaną gotowanej wody, mieszamy i czekamy na ostygnięcia. Jak żelatyna przestygnie dolewamy do całości i mieszamy ponownie.
Po wykonaniu wszystkich czynności moczymy dłonie w wodzie i formujemy kulki wielkości dużego włoskiego orzecha. Po wyrobieniu całej masy posypujemy część czarnym sezamem resztę pozostawiamy bez posypki. Możemy wstawić kulki do lodówki na kilka godzin, aby żelatyna ścieła kaulki. I tak oto wygląda efekt naszej pracy. Jeśli się podoba to proszę lajkujcie, gotujcie i polecajcie znajomym. Życzę smacznego