Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszniutkie, rozpływające się w ustach mięsko, do tego nie wymaga dużo zachodu.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 116
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 592
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 797
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6286
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 102
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 116
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 592
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 797
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6286
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 102
Składniki
Udka myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawami. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki, cebulę też kroimy w półplasterki.
Udka obtaczamy w mące i smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony - przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulkę, po około 3 minutach dokładamy pieczarki i smażymy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy to do udek, podlewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa
Udka wyciągamy z sosu, odkładamy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy sos. Śmietanę mieszamy dokładnie z 1 łyżką mąki i wlewamy do sosu, gotujemy do chwili aż zgęstnieje i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Przekładamy udka z powrotem do sosu i jeszcze przez minutke - dwie trzymamy na ogniu.
Ja podałam z gotowanymi ziemniaczkami i ogórkiem konserwowym, ale myślę, że ziemniaki można zastąpić ryżem. Smacznego :)