Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z kurczaka - banalny, a''la kanarek? Hmm - frapujące! Ale polecam - zwłaszcza amatorom egzotycznych przypraw.
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 112
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1761
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 64
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4838
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 112
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1761
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 64
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4838
Składniki
Sprawić mięso, pokroić w poprzek włókien na 2 cm paski.
Do miski wrzucić suche przyprawy, zmiażdżony czosnek, sok z limonek oraz otartą skórkę, dodać jogurt, wymieszać. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w drobne paseczki paprykę (jeśli lubisz "piekło" - razem z pestkami). Jeśli masz świeże listki limonki kafir - drobno posiekać i dodać (jeśli suszone - dodać wcześniej do mieszanki suchych przypraw). Jeśli korzystasz z trawy cytrynowej - zmiażdż końcówkę i drobno posiekaj. Ja dodałem płaską łyżeczkę soli i sporą szczyptę pieprzu. Na koniec do marynaty dodać posiekaną kolendrę. Wszystkie skladniki dokładnie wymieszać.
Do marynaty włożyć mięso kurczaka - na całą noc i odstawić do lodówki.
Przed smażeniem mięso delikatnie osączać z nadmiaru (ściekającej) marynaty. Smażyć na oliwie z oliwek ok. 5 minut z każdej strony.
Podawać od razu - z bagietką jeśli na kolację, z ryżem - jeśli na obiad. PS. Czas przygotowania - nie licząc czasu na marynowanie.