Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Główną bohaterką tego dania jest dynia hokkaido w towarzystwie delikatnego mięsa z piersi indyka. Smakowało pysznie.
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 827
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 110
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 61
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 62
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 827
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 110
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 61
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 62
Składniki
Mięso umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni podgrzać olej i podsmażyć na nim mięso, po ok. minutę z każdej strony. Zdjąć z patelni, olej zostawić.
Dynię umyć, usunąć brzydkie miejsca, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić na cienkie plastry, a najlepiej zetrzeć w plastry na tarce. Dusić przez 3 minuty na oleju po smażeniu mięsa. Przyprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem.
Przygotować sos. Masło rozpuścić, dodać mąkę i smażyć razem przez chwilę. Wlać mleko i wywar. Gotować sos przez ok. 5 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2-3 łyżkami sosu posmarować dno formy. Układać na przemian makaron, mięso, dynię i sos. Na ostatniej warstwie makaronu położyć dynię, polać sosem i posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut. Smacznego :)