Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-04-2023
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakowo-pomidorową oraz beszamelem, zapieczone pod mozzarellą.
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 31
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1840
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1765
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 31
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1840
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1765
Składniki
Szpinak. Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek. Tylko chwilę, aby za mocno się nie zarumienił. Dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi. Wtedy zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Smażymy, aż szpinak będzie gęsty i wyparuje nadmiar wody.
Beszamel. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i trochę mleka. Mieszamy, aby pozbyć się grudek. Dodajemy pozostałe mleko, sól, pieprz i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Podgrzewamy, często mieszając, aż uzyskamy dość gęstą masę.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy olejem i planujemy jak ułożyć makaron. Tu warto podliczyć, ile wyjdzie nam warstw makaronu, aby dobrze podzielić szpinak i beszamel. Do tej pory, gdy robiłam lasagne, makaron przed ułożeniem w naczyniu, wkładałam na 2 minuty do wrzątku. Tym razem jednak, na opakowaniu makaronu miałam informację, aby go nie podgotowywać, tylko od razu zapiekać. Tak zrobiłam i wyszedł miękki, więc taką wersję polecam. Do nasmarowanego naczynia wlewamy na spód trochę beszamelu. Na nim układamy makaron, porcję szpinaku, beszamel, znów makaron, szpinak, beszamel itd. Na samą górę wylewamy porcję beszamelu i posypujemy tartą mozzarellą. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut warto zdjąć pokrywkę, aby ser ładnie się zapiekł.