Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie będę się szczególnie rozpisywać na temat zalet tego dania. Po prostu musicie je zrobić, jest przepyszne.
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1471
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5093
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4920
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1471
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 5093
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 4920
Składniki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (1 łyżka). Odcedzamy, nie hartujemy (czyli, nie przelewamy zimną wodą). Osączony makaron przekładamy do garnka i mieszamy z łyżką oliwy. Botwinkę myjemy, drobno siekamy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Zdrowe łodyżki szparagów kroimy w plasterki, tylko główki zostawiamy w całości.
Na oliwie (2 łyżki) podsmażamy szparagi, po 5 minutach dodajemy posiekaną botwinkę, cebule pokrojoną w drobną kosteczkę oraz wlewamy olej Kujawski. Całość mieszamy, doprawiamy białym pieprzem, solą, smażymy 3- 4 minuty. Po tym czasie wlewamy 1/2 litry wody. Warzywa doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Następnie łączymy z ugotowanym makaronem.
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i niepotrzebnych żyłek. Mięso lekko rozbijamy, smażymy w papirusie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu, studzimy. Zimne mięso kroimy w kostkę. Pokrojone mięso mieszamy z makaronem i warzywami. Całość mieszamy, dusimy 2-3 minuty na wolnym ogniu. Podajemy posypane świeżym tymiankiem.
Smacznego.