Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwę potrawy przetłumaczyłam dosyc dowolnie, jest to niezwykle popularne w Niemczech danie - matiasy z sosem z bardzo gęstej, kwaśnej śmietany z dodatkami i ziemniaki. O tej porze roku istnieje jedyna możliwośc użycia do tego dania prawdziwych matiasów i młodych ziemniaków. „Prawdziwy” matias bez zalewy dostępny jest tylko od końca maja do lipca. Dzięki specjalnemu procesowi produkcji matjas nie jest surową, ale częściowo sfermentowaną enzymem rybą. Poza sezonem i kiedy nie mamy możliwości zdobycia prawdziwych filetów matiasa, można użyć matiasa w zalewie (à la matias)
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4349
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 9
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 368
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 36
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4349
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 9
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 368
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 36
Składniki
Wlac sok jablkowy do rondelka, zredukowac na duzym ogniu do ok. 3 lyzek i odstawic do ostygniecia.. Ogórka przekroic wzdluz na pól i wyskrobac nasiona, nastepnie pokroic w cienkie plasterki. Jabłko, szalotki i korniszony drobno pokroic, dymke pokroic w cienkie pierscienie. Podsmazyc szalotki na klarowanym masle lub oliwie z oliwek, dodac troche cukru i smazyc na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Smietane przelozyc do miski i wymieszac ze zredukowanym sokiem jablkowym. Dodac wszystkie przygotowane skladniki i wymieszac ze smietana. Sos doprawic zalewa z korniszonów, sola, pieprzem i odrobina cukru.
Mlode ziemniaki dokladnie wyszorowac i najlepiej ugotowac je dzien wczesniej i ostudzic - przed smazeniem powinny byc dobrze schlodzone. Podgrzac maslo klarowane na patelni i smazyc ziemniaki na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, az uzyskaja zloty kolor. Doprawic odrobina soli i pieprzu i na koniec wymieszac z posiekana natka pietruszki.
Dobrze schlodzone (najlepiej w kostkach lodu) filety sledziowe ulozyc na talerzu i podac z sosem i smazonymi ziemniakami.