Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki można podawać na wiele sposobów, o czym doskonale wiedzą dawne gospodynie domowe. W przepisie z 1913 roku z książki Marii Ochorowicz-Monatowej znajduje się wyjątkowa pozycja. To naleśniki cytrynowe, orzeźwiające i przyjemne w smaku.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 596
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 67
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1564
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 596
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 67
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1564
Składniki
Mleko, mąkę, jajka i tłuszcz umieść w naczyniu. Delikatnie posól. Zmiksuj krótko składniki, aby się połączyły i nie miały grudek. Odstaw ciasto na 10 minut. Następnie usmaż naleśniki na suchej patelni.
Przygotuj teraz naczynie żaroodporne. Układaj po jednym naleśniku, posypując go cukrem, delikatnie skrapiając sokiem z cytryny i startą skórką. Powtarzaj w taki sposób, aby zrobić torcik. Możesz też układać je osobno na blaszce do pieczenia.
Wierzch wyłóż kwaśną śmietaną. Tak przygotowane naleśniki cytrynowe umieść na 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza.