Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak i duszone warzywa to klasyczne połączenie, którego oprawa może jednak zaskoczyć. Co powiesz na naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami? Chrupiącą skórkę naleśników uzyskasz smarując je uprzednio roztrzepanym żółtkiem lub ustawiając piekarnik na funkcję grillowania. Ciekawy efekt osiągniesz posypując naleśniki żółtym, tartym serem. Dobrym pomysłem będzie także użycie opiekacza, dzięki któremu naleśniki będą rumiane, a farsz pozostanie soczysty. Danie serwuj na ciepło z domowym sosem pomidorowym lub jogurtowym.
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 134
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1225
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 434
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 81
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 299
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 134
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1225
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 434
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 81
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 299
Składniki
Przygotuj naleśniki. Do miski wbij jajka i lekko ubij, dodając sól. Następnie wsyp mąkę, dodaj połowę mleka i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dolej resztę płynu oraz olej i ponownie wymieszaj, aby uzyskać jednorodne, lejące ciasto. Wstaw miskę z ciastem naleśnikowym na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie przygotuj patelnię z nieprzywierającą powłoką, mocno ją rozgrzej, wylewaj porcje ciasta i smaż naleśniki, aby były lekko rumiane z obydwu stron. Następnie odkładaj je na talerz. Obecność oleju w cieście powoduje, że nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia naleśników.
Przejdź do wykonania nadzienia. Mięso z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Następnie obierz cebulę i drobno posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w drobną kostkę lub także zetrzyj na tarce. Pomidor przelej wrzątkiem, zdejmij z niego skórkę i także pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulkę, po chwili wrzuć tartą marchewkę i pieczarki. Przesmażaj ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię wrzuć kurczaka, dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie ulubionymi, suszonymi ziołami. Smaż składniki nadzienia około 10 minut, po czym dodaj szpinak i pomidor. Trzymaj na ogniu, aż cały płyn odparuje, po czym przełóż do miski. Do lekko przestudzonego farszu dodaj starty ser żółty, posiekany koperek i wszystko wymieszaj.
Na każdym naleśników ułóż porcję farszu (na jego środku), po czym złóż brzegi placka do środka, by uzyskać kwadratowy kształt. Przełóż naleśniki do wysmarowanej masłem formy do pieczenia (możesz układać warstwami) i każdy naleśnik posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut, aż wierzch potrawy ładnie się zarumieni. Zapiekane naleśniki podawaj bezpośrednio wyjęte z piekarnika, koniecznie w towarzystwie ulubionego sosu.