Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii w kuchni. Zapiekankę z cukinii można serwować z jogurtem greckim jako samodzielne danie lub podać ją jako dodatek do pieczonej ryby. Stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnych placów. Jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.
naczynie żaroodporne o wymiarach 27x18 cm
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 61
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 92
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 123
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 64
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 832
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 61
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 92
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 123
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 64
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 832
Składniki
Cukinię myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy pół płaskiej łyżeczki soli. Miskę z cukinią odstawiamy na bok na około 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do startej cukinii, następnie wbijamy jajka, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki zapiekanki mieszamy ze sobą.
Naczynie żaroodporne smarujemy od środka oliwą. Masę przekładamy do naczynia.
Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Posypujemy od góry zapiekankę.
Zapiekankę z cukinii pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Gotową możemy serwować na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.