Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet cesarski"
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 29
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4525
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 379
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 52
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 29
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4525
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 379
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 52
Składniki
Żurawinę zalać sokiem jabłkowym i odstawić na noc. Śmietanę podgrzać z 1/4 litra mleka. Dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Wymieszać z resztą mleka i szczyptą soli. Wprost do masy jajecznej przesiać mąkę.
Żurawinę osączyć na sitku. Białka ubić na sztywno, powoli dosypując cukier. Pianę z białek połączyć z masą omletową i żurawiną.
Na patelni (śr. 24 cm) rozgrzać łyżkę masła. Wylać połowę masy omletowej. Równomiernie rozprowadzić ją i usmażyć puszysty omlet na złoty kolor z obu stron. Zdjęć z patelni, trzymać w cieple, aby nie wystygł.
Rozgrzać resztę masła, wylać resztę masy, usmażyć drugi omlet. Oba omlety porwać na kawałeczki, posługując się dwoma widelcami. Od razu je serwować z sosem czekoladowym.Źródło: Życie na gorąco