Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ostry rosół z kluseczkami"
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 138
Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...
Odsłon: 121
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 18
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 722
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 138
Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...
Odsłon: 121
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 18
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 722
Składniki
Rosół: warzywa z włoszczyzny oczyść, opłucz, pokrój na duże kawałki. Mięso umyj pod bieżącą wodą, włóż do 1,5 l zimnej wody. Gotuj pod przykryciem około 40 minut. Zdejmij szumowiny, włóż warzywa i przyprawy (chili i czosnek w całości). Gotuj na jak najmniejszym ogniu kolejną godzinę.
Kluseczki: jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Zmiksuj kaszkę, masło i żółtka. Domieszaj połowę piany i mąkę. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj trochę piany. Uformuj kuleczki.
Przecedź rosół. Podgrzej do lekkiego wrzenia. Wrzucaj partiami kluseczki. Gotuj kilka minut. Chili i marchew potnij w plasterki, wrzuć do zupy i podawaj.
Kolorowo i pachnąco
Do masy na kluseczki dodaj posiekane zioła – natkę pietruszki, kolendrę, szczypiorek lub koperek.Źródło: Naj